contrast5.jpgbergerowa ulotki 2.jpgbergerowa ulotki 3.jpgIMG_0407.jpgcontrast3.jpgIMG_0413.jpgbergerowa ulotki 7.jpgcontrast4.jpgIMG_0414.jpgIMG_0412.jpgbergerowa ulotki 1.jpgbergerowa ulotki 4.jpgIMG_0408.jpgIMG_0406.jpgIMG_0418.jpg

Aktualności

Zespół Szkół im. Leokadii Bergerowej w Płocku

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

tel. (024)2687274

Szkoły dla Dorosłych (024)268-96-94p


  HARMONOGRAM ZJAZDÓW ROK 2017/2018

 

 Oferta edukacyjna Szkół dla Dorosłych 2015/2016

zaoczne2015

 

Szkoła Policealna ( dla absolwentów szkół średnich)

 

  • technik bhp
  • technik weterynarii
  • technik turystyki wiejskiej ( uprawnienia rolnicze)
  • technik rachunkowości
  • technik informatyk
  • technik administracji

 

Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych
( dla absolwentów szkoły podstawowej, gimnazjum, zasadniczej szkoły zawodowej)

 Kursy kwalifikacyjne (dla absolwentów wszystkich typów szkół i różnych zawodów)

Nazwa szkolenia ( kwalifikacji)

  • Prowadzenie produkcji pszczelarskiej- 1.5 r. pszcólka(nowość, uprawnienia rolnicze) R.4
  • Prowadzenie produkcji rolniczej ( uprawnienia rolnicze 1.5 r.) R.3
  • Projektowanie, urządzanie i pielęgnacja roślinnych obiektów architektury krajobrazu   ( uprawnienia rolnicze) R.21
  • Sporządzanie potraw i napojów T.6
  • Planowanie i realizacja imprez i usług turystycznych T.13
  • Planowanie i realizacja usług w recepcji T.11
  • Montaż i eksploatacja komputerów osobistych oraz urządzeń peryferyjnych E.12
  • Projektowanie lokalnych sieci komputerowych i administrowanie bazami E.13
  • Wykonywanie usług kelnerskich T.9
  • Prowadzenie informacji turystycznej oraz sprzedaż usług turystycznych T.14

zobacz opis kursów    |   pobierz podanie do szkoły   |    zasady rekrutacji

U nas zdobędziesz uprawnienia do prowadzenia gospodarstwa rolniczego i korzystania z funduszy Unii Europejskiej.

Nauka jest bezpłatna!

             tel. 24 268-96-94                    


  

Plan zajęć 2017/2018

 Informacje:
 

 Sekretariat Szkół dla Dorosłych czynny w soboty zjazdowe w godz. 7.30-14.00


 

Galeria zdjęć Szkół dla Dorosłych



Aktualności

 

Wyjazd dydaktyczny do Laboratorium w Puławach dla słuchaczy KKZ R.04 sem III i RL.04 sem I odbędzie się w dniu 17 listopada 2018 r.  Zbiórka przed szkołą o godz. 6.30

 

W dniu 8 września 2018 r. rozpoczęliśmy kolejny rok nauki w Szkołach dla Dorosłych.

Obecnie słuchacze mogą zdobywać wiedzę i umiejętności w nastepujących zawodach:

- rolnik

- technik rolnik

- pszczelarz

- technik pszczelarz

- technik weterynarii

- kucharz

- technik żywienia i usług gastronomicznych

- florysta

 

Zajęcia praktyczne z wykonywania kompozycji florystycznych  KKZ Florysta

 

 

 


Zajęcia dydaktyczne z przedmiotów zawodowych zawodu pszczelarz w MODR Płock

 

 


Zajęcia dydaktyczne w zawodzie pszczelarz - podziwiamy budowę pszczoły pod mikroskopem

 


Migawki z zajęc dydaktycznych w zawodzie florysta


  Wycieczka dydaktyczna do Pułtuska

10 marca 2018r. słuchacze SZKÓŁ DLA DOROSŁYCH wyruszyli na wycieczkę dydaktyczną do Pułtuska - WENECJI MAZOWSZA. Pułtusk to jedno z najstarszych miast na Mazowszu, które położone jest w rozwidleniach rzeki Narwi na skraju PUSZCZY BIEŁEJ.
W programie uwzględniono:

  • błyskawiczną wizytę w kamienicy ( nr 29 !!!), w której przebywał po zwycięskiej bitwie nad Rosjanami w 1806 roku, NAPOLEON BONAPARTE
  • pokaz meteorytów- MUZEUM REGIONALNE W PUŁTUSKU. W okolicach Pułtuska 150 lat temu, spadł DESZCZ METEORYTÓW. Największy okaz (liczący ponad 9 kg) można podziwiać w Muzeum Historii Naturalnej
    w Londynie, nieco mniejsze w Muzeum Ziemi w Warszawie i w Pułtusku!
  • Wystawę czasową „NIEZŁOMNI ZIEMI PUŁTUSKIEJ”
  • Spacer po jednym z najdłuższych rynków w Europie. BRUKOWANY RYNEK PUŁTUSKI ma długość ok. 400 metrów!
  • Szkolenie:SAVOIR VIVRE PRZY STOLE. Po wykładzie, pokazie i licznych ćwiczeniach dla słuchaczy stół nie ma żadnych tajemnic!
  • Pokaz i warsztaty z potraw flambirowanych. Zarówno flambirowanie, jak i smakowanie pysznego deseru: NALEŚNIKI W SOSIE POMARAŃCZOWYM- było ucztą dla najbardziej wyrafinowanych kubków smakowych :)
  • Obiad staropolski ( przystawka, zupa, danie główne, deser, napoje)
    W ZAMKU PUŁTUSKIM dominuje menu kuchni polskiej i staropolskiej,
    o czym mogli się przekonać uczestnicy wycieczki.
  • Zwiedzanie XV- wiecznego ZAMKU, w którym obecnie mieści się DOM POLONII ( znany Polakom z całego świata) prowadzący działalność hotelowo-gastronomiczną. W zawiłościach korytarzy hotelowych nie trudno się zgubić…choćby na chwilę :)
  • zdobycie30-metrowej, gotyckiej WIEŻY RATUSZOWEJ, z której rozciąga się urokliwa panorama miasta. Wieża jest sercem dłuuugiego RYNKU.

W trakcie wycieczki czułą opieką słuchaczy otaczały panie: Alicja Jędrzejak, Mariola Madej, Marzena Markiewicz, a wycieczkę zorganizowała, czasu pilnowała i za wszystko odpowiadała oraz co nieco opowiadała pani Maria Dobrzeniecka.

 


 


 

Migawki z przedmiotów zawodowych PSZ technik weterynarii

Migawki z przedmiotów zawodowych KKZ - T.6

 

 Migawki z egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie - R.3; R.4; R.10


 

 „Migawki z naszych zajęć dydaktycznych”

Słuchaczki KKZ T.6 Sporządzanie potraw i napojów podczas zajęć z technologii gastronomicznej poznawały „tajniki” carvingu pod bacznych okiem naszej specjalistki Pani Alicji Jędrzejak.

Oto efekty ich pracy.

 


 

09.09.2017r.  Inauguracja roku szkolnego 2017/2018 w Szkołach dla Dorosłych

To już 51 rok pracy tej formy kształcenia. Pani Kierownik Iwona Wilczyńska powitała zebranych na holu słuchaczy i nauczycieli. Przedstawiła opiekunów poszczególnych semestrów, organizację roku szkolnego oraz aktualne informacje – wynikające z bieżącej pracy szkoły.

 

Oto lista semestrów i opiekunów:

 sem. III LO - opiekun Marzena Markiewicz

 KKZ

 - sem. I R.3 - opiekun Marianna Domeradzka

 - sem. III A R.3 - opiekun Michał Kolczyński

 - sem. III B R.3 - opiekun Bogumiła Chorzewska

 - sem. I R.4 - opiekun Maria Kurczab

 - sem. III R.4 - opiekun Iwona Wilczyńska

 - sem. I T.6 - opiekun Alicja Jędrzejak

 sem. I PSZ technik weterynarii - opiekun Aleksandra Kalwas-Samelska

 

Sekretariatem Szkół dla Dorosłych zarządza P. Olga Ossowska.

 Na koniec P. Kierownik życzyła wielu sukcesów zawodowych i w życiu osobistym oraz budowanie miłej atmosfery pracy.

 

 

Kandydaci

 

Oferta edukacyjna na rok szkolny 2018/2019

LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE
( dla absolwentów gimnazjum
– 3 lata,
dla absolwentów ZSZ – 2 lata )

-                                                               


Plan lekcji zaoczne

  

ROZKŁAD ZAJĘĆ

SEM. II TECHNIK WETERYNARII

Opiekun semestru – lek.wet. Aleksandra Kalwas-Samelska        

Zjazd

Godziny

Zajęcia dydaktyczne

Liczba godz.

Realizujący

Nr sali

 

VII

23 IV 2016

24 IV 2016 

 

Sobota

 

8.00-10.25

Profilaktyka i leczenie chorób zwierząt

3

Winiarska M

55

 

10.35-13.15

Zajęcia praktyczne

Prowadzenie usług inseminacyjnych

3

Winiarska M

55

 

13.25-15.55

Zajęcia praktyczne

wykonywanie zabiegów weterynaryjnych

3

Winiarska M

55

 
 

Niedziela

 

8.00-9.35

Podstawy przedsiębiorczości

2

Wilczyńska I

8

 

9.40-11.20

Chów i hodowla zwierząt

2

Wilczyńska I

8

 

11.30-15.55

Zajęcia praktyczne

wykonywanie zabiegów weterynaryjnych

5

Winiarska M

55

 

ROZKŁAD ZAJĘĆ

SEM. II TECHNIK TURYSTYKI WIEJSKIEJ

Opiekun semestru – mgr Joanna Wróblewska

Zjazd

Godziny

Zajęcia dydaktyczne

Liczba godz.

Realizujący

Nr sali

 

VII

23 IV 2016

24 IV 2016

 

Sobota

 

8.00-10.25

Zajęcia praktyczne

działalność turystyczna na obszarach wiejskich/ podstawy żywienia

3

Ptasińska M/

Jędrzejak A

TEREN

 

10.35-13.10

Zajęcia praktyczne

podstawy żywienia/

działalność turystyczna na obszarach wiejskich

3

Jędrzejak A/

Ptasińska M

TEREN

 

13.25-15.55

Zajęcia praktyczne

produkcja roślinna

3

Kurczab J

TEREN

 
 

Niedziela

 

8.00-9.35

Podstawy przedsiębiorczości

2

Wilczyńska I

8

 

9.40-12.15

Ekonomika w turystyce

3

Chorzewska B

28

 

12.25-15.55

Organizacja i obsługa ruchu turystycznego

4

Wróblewska J

30

 
               

W dniu 23 kwietnia 2016 r. zbiórka przed szkołą o godz. 8.20

ROZKŁAD ZAJĘĆ

SEM. IV TECHNIK TURYSTYKI WIEJSKIEJ

Opiekun semestru – mgr inż. Marzena Ptasińska

Zjazd

Godziny

Zajęcia dydaktyczne

Liczba godz.

Realizujący

Nr sali

VII

23 IV 2016

24 IV 2016

 

Sobota

8.00-10.25

Zajęcia praktyczne

produkcja roślinna

3

Kurczab J

TEREN

10.35-15.55

Zajęcia praktyczne

agroturystyka i obsługa klienta

6

Wróblewska J

TEREN

 

Niedziela

8.00-10.25

Podstawy przedsiębiorczości

2

Wilczyńska I

8

10.35-14.10

Agroturystyka i obsługa klienta

3

Ptasińska M

30

14.15-15.55

Zajęcia praktyczne

produkcja zwierzęca

4

Pięta Z

8

W dniu 23 kwietnia 2016 r. zbiórka przed szkołą o godz. 8.20

ROZKŁAD ZAJĘĆ

 SEM. II „A” KWALIFIKACYJNY KURS ZAWODOWY

R.3 Prowadzenie produkcji rolniczej

Opiekun semestru – mgr inż. Marianna Domeradzka 

Zjazd

Godziny

Zajęcia dydaktyczne

Liczba godz.

Realizujący

Nr sali

VII

23 IV 2016

24 IV 2016

Sobota

8.00-10.25

Prowadzenie produkcji zwierzęcej

3

Fin E

33

10.35-13.10

Prowadzenie produkcji roślinnej

3

Domeradzka M

35

13.25-15.55

Język angielski zawodowy

3

Podgórny D

13

Niedziela

8.00-9.35

Prowadzenie działalności rolniczej

2

Chorzewska B

28

9.40-12.15

Prowadzenie produkcji zwierzęcej

3

Fin E

33

12.25-13.10

Technika w rolnictwie

1

Szymborski S

16

13.25-15.55

Pracownia zajęć praktycznych

produkcja zwierzęca/technika w rolnictwie

3

Fin E/ Szymborski S

33/16

             

ROZKŁAD ZAJĘĆ

 SEM. II „B” KWALIFIKACYJNY KURS ZAWODOWY

R.3 Prowadzenie produkcji rolniczej

Opiekun semestru – mgr inż. Magdalena Gawryłow

Zjazd

Godziny

Zajęcia dydaktyczne

Liczba godz.

Realizujący

Nr sali

VII

23 IV 2016

24 IV 2016

Sobota

8.00-9.35

Technika w rolnictwie

2

Milewski A

25

9.40-10.25

Język angielski zawodowy

1

Podgórny D

13

10.35-12.15

Prowadzenie produkcji roślinnej

2

Kolczyński M

15

12.25-13.10

Prowadzenie działalności rolniczej

1

Chorzewska B

28

13.25-16.45

Prowadzenie produkcji roślinnej

4

Kolczyński M

15

Niedziela

8.00-10.25

Pracownia zajęć praktycznych

ekonomika w rolnictwie

3

Gawryłow M

5

10.35-13.10

Prowadzenie produkcji zwierzęcej

3

Michalik P

21

13.25-15.55

Pracownia zajęć praktycznych

produkcja zwierzęca

3

Michalik P

21

             

                                                                

                                                                             ROZKŁAD ZAJĘĆ

 SEM. I KWALIFIKACYJNY KURS ZAWODOWY

R.16 Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej

Opiekun semestru – mgr inż. Bogumiła Chorzewska

Zjazd

Godziny

Zajęcia dydaktyczne

Liczba godz.

Realizujący

Nr sali

 

IX

23 IV 2016

24 IV 2016

Sobota

 

8.00-10.25

Pracownia zajęć praktycznych

produkcja roślinna

3

Domeradzka M

35

 

10.35-13.10

Język angielski zawodowy

3

Podgórny D

13

 

13.25-15.55

Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej

3

Chorzewska B

28

 

16.00-16.45

Język angielski zawodowy

1

Podgórny D

13

 

Niedziela

 

8.00-9.35

BHP

2

Czajkowska M

13

 

9.40-12.15

Pracownia zajęć praktycznych

produkcja zwierzęca

3

Pięta Z

7

 

12.25-15.55

Pracownia zajęć praktycznych

produkcja roślinna

4

Domeradzka M

35

 

ROZKŁAD ZAJĘĆ

 SEM. I KWALIFIKACYJNY KURS ZAWODOWY

R.17 Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej i pszczelarskiej

Opiekun semestru – mgr inż. Maria Kurczab

Zjazd

Godziny

Zajęcia dydaktyczne

Liczba godz.

Realizujący

Nr sali

 

I

   23 IV 2016

24 IV 2016

Sobota

 

8.00-9.35

Organizacja produkcji rolniczej- produkcja zwierzęca

2

Michalik P

21

 

9.40-12.15

Pracownia zajęć praktycznych

Prowadzenie produkcji rolniczej- produkcja zwierzęca

3

Michalik P

21

 

12.25-16.45

Pracownia zajęć praktycznych

prowadzenie produkcji pasiecznej

5

Zalewski K

21

 

Niedziela

 

8.00-9.35

Organizacja produkcji rolniczej-

produkcja roślinna

2

Kurczab J

54

 

9.40-12.15

Pracownia zajęć praktycznych

Prowadzenie produkcji rolniczej-

produkcja roślinna

3

Kurczab J

54

 

12.25-16.45

Pracownia zajęć praktycznych

prowadzenie produkcji pasiecznej

5

Zalewski K

21

 
               

                             

                                                        

Kwalifikacyjne kursy zawodowe

FLORYSTA

• Wykonywanie kompozycji florystycznych RL.26

KUCHARZ

• Sporządzanie potraw i napojów TG.07

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

• Organizacja żywienia i usług gastronomicznych TG.16

ROLNIK

• Prowadzenie produkcji rolniczej RL.03

TECHNIK ROLNIK

• Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej RL.16

PSZCZELARZ

• Prowadzenie produkcji pszczelarskiej RL.04

TECHNIK PSZCZELARZ

• Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej i pszczelarskiej RL.17

TECHNIK INFORMATYK

• Montaż i eksploatacja systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i sieci EE.08

• Programowanie, tworzenie i administrowanie stronami internetowymi i bazami danych EE.09

TECHNIK ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU

• Projektowanie, urządzanie i pielęgnacja roślinnych obiektów architektury krajobrazu RL.21

TECHNIK HOTELARZ

• Planowanie i realizacja usług w recepcji TG.12

• Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie TG.13

KELNER

• Wykonywanie usług kelnerskich TG.10

Florystyka

FLORYSTA (KKZ)

Kwalifikacja: RL. 26 Wykonywanie kompozycji florystycznych

Okres kształcenia: 1 rok ( 2 semestry)

Tryb nauczania: System zaoczny

Opis zawodu:

Florysta to zawód dla każdego, kto posiada chociaż odrobinę wyobraźni i zmysłu estetycznego. Florystyka jest dziedziną, która bardzo mocno rozwinęła się w ostatnich latach. Dlatego też wzrosło zapotrzebowanie na florystów, którzy pracować będą nie tylko w kwiaciarniach, ale także w różnego rodzaju firmach usługowych. Florysta tworzy dekoracje roślinne, od niewielkich kompozycji do rozwiązań przestrzennych, podnoszących estetykę otoczenia. Zajmuje się wizualną oprawą uroczystości i imprez oraz kompleksową dekoracją wnętrz, stosując rośliny ozdobne cięte i doniczkowe. Wykorzystuje w swojej pracy zasady kompozycji plastycznej oraz wiedzę dotyczącą sposobów zagospodarowania przestrzeni oraz dekoracji wnętrz.

Zadania zawodowe:

• planowanie wykonywanie projektów dekoracji roślinnych,

• dobór materiału roślinnego do tworzenia dekoracji roślinnej zależnie od stylu i rodzaju dekoracji, okazji, sezonu oraz warunków otoczenia,

• przygotowywanie materiału roślinnego, suszu i sztucznych roślin do wykonania dekoracji,

• wykonywanie dekoracji roślinnych różnego typu,

• pielęgnacja roślin ciętych, doniczkowych o gotowych dekoracji florystycznych,

• stylizacja wnętrz materiałem roślinnym w hotelach, biurach, sklepach, kościołach, mieszkaniach itp.,

• przygotowywanie wystaw i konkursów roślinnych.

Osoby, które ukończą kurs florystyczny mają możliwość pracy w kwiaciarni lub otwarcia własnej działalności w tym zakresie. Coraz popularniejsze stają się także różnego rodzaju firmy dekoratorskie. Zajmują się one przygotowywaniem wystrojów sal na przyjęcia takie jak śluby, komunie czy chrzciny. Innym miejsce, gdzie floryści znajdą dla siebie miejsce są firmy świadczące usługi z zakresu aranżacji ogrodów oraz wnętrz z wykorzystaniem dekoracji roślinnych. Jak więc widać możliwości jest wiele w zależności od preferencji. Ukończenie kursów florystycznych otwiera szerokie spektrum możliwości do dalszej pracy w zawodzie florysty.

Szkoły Policealne

Szkoły Policealne

TECHNIK INFORMATYK

• Montaż i eksploatacja systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i sieci EE.08

• Programowanie, tworzenie i administrowanie stronami internetowymi i bazami danych EE.09

TECHNIK BHP

• Zarządzanie bezpieczeństwem w środowisku pracy MS.13

TECHNIK TURYSTYKI WIEJSKIEJ

• Prowadzenie działalności turystycznej na obszarach wiejskich TG.08

• Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego TG.09

TECHNIK RACHUNKOWOŚCI

• Prowadzenie rachunkowości AU. 36

• Rozliczanie wynagrodzeń i danin publicznych AU.65

TECHNIK ADMINISTRACJI

• Obsługa klienta w jednostkach administracji AU.68

TECHNIK WETERYNARII

• Prowadzenie chowu, hodowli i inseminacji zwierząt RL. 10

• Wykonywanie czynności pomocniczych w zakresie usług weterynaryjnych oraz kontroli i nadzoru weterynaryjnego RL. 11

OPIEKUN OSOBY STARSZEJ

• Świadczenie usług opiekuńczo-wspierających osobie starszej MS.07

 

© Głowacki Marcin 2014 Zespół Szkół im. Leokadii Bergerowej w Płocku - Nasza strona używa" ciasteczek":) - plików cookies