IMG_0418.jpgcontrast3.jpgbergerowa ulotki 7.jpgIMG_0412.jpgbergerowa ulotki 3.jpgbergerowa ulotki 4.jpgbergerowa ulotki 1.jpgcontrast4.jpgcontrast5.jpgIMG_0413.jpgIMG_0414.jpgIMG_0407.jpgIMG_0406.jpgIMG_0408.jpgbergerowa ulotki 2.jpg

Szkoły Policealne

Szkoły Policealne

TECHNIK INFORMATYK

• Montaż i eksploatacja systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i sieci EE.08

• Programowanie, tworzenie i administrowanie stronami internetowymi i bazami danych EE.09

TECHNIK BHP

• Zarządzanie bezpieczeństwem w środowisku pracy MS.13

TECHNIK TURYSTYKI WIEJSKIEJ

• Prowadzenie działalności turystycznej na obszarach wiejskich TG.08

• Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego TG.09

TECHNIK RACHUNKOWOŚCI

• Prowadzenie rachunkowości AU. 36

• Rozliczanie wynagrodzeń i danin publicznych AU.65

TECHNIK ADMINISTRACJI

• Obsługa klienta w jednostkach administracji AU.68

TECHNIK WETERYNARII

• Prowadzenie chowu, hodowli i inseminacji zwierząt RL. 10

• Wykonywanie czynności pomocniczych w zakresie usług weterynaryjnych oraz kontroli i nadzoru weterynaryjnego RL. 11

OPIEKUN OSOBY STARSZEJ

• Świadczenie usług opiekuńczo-wspierających osobie starszej MS.07

 

Florystyka

FLORYSTA (KKZ)

Kwalifikacja: RL. 26 Wykonywanie kompozycji florystycznych

Okres kształcenia: 1 rok ( 2 semestry)

Tryb nauczania: System zaoczny

Opis zawodu:

Florysta to zawód dla każdego, kto posiada chociaż odrobinę wyobraźni i zmysłu estetycznego. Florystyka jest dziedziną, która bardzo mocno rozwinęła się w ostatnich latach. Dlatego też wzrosło zapotrzebowanie na florystów, którzy pracować będą nie tylko w kwiaciarniach, ale także w różnego rodzaju firmach usługowych. Florysta tworzy dekoracje roślinne, od niewielkich kompozycji do rozwiązań przestrzennych, podnoszących estetykę otoczenia. Zajmuje się wizualną oprawą uroczystości i imprez oraz kompleksową dekoracją wnętrz, stosując rośliny ozdobne cięte i doniczkowe. Wykorzystuje w swojej pracy zasady kompozycji plastycznej oraz wiedzę dotyczącą sposobów zagospodarowania przestrzeni oraz dekoracji wnętrz.

Zadania zawodowe:

• planowanie wykonywanie projektów dekoracji roślinnych,

• dobór materiału roślinnego do tworzenia dekoracji roślinnej zależnie od stylu i rodzaju dekoracji, okazji, sezonu oraz warunków otoczenia,

• przygotowywanie materiału roślinnego, suszu i sztucznych roślin do wykonania dekoracji,

• wykonywanie dekoracji roślinnych różnego typu,

• pielęgnacja roślin ciętych, doniczkowych o gotowych dekoracji florystycznych,

• stylizacja wnętrz materiałem roślinnym w hotelach, biurach, sklepach, kościołach, mieszkaniach itp.,

• przygotowywanie wystaw i konkursów roślinnych.

Osoby, które ukończą kurs florystyczny mają możliwość pracy w kwiaciarni lub otwarcia własnej działalności w tym zakresie. Coraz popularniejsze stają się także różnego rodzaju firmy dekoratorskie. Zajmują się one przygotowywaniem wystrojów sal na przyjęcia takie jak śluby, komunie czy chrzciny. Innym miejsce, gdzie floryści znajdą dla siebie miejsce są firmy świadczące usługi z zakresu aranżacji ogrodów oraz wnętrz z wykorzystaniem dekoracji roślinnych. Jak więc widać możliwości jest wiele w zależności od preferencji. Ukończenie kursów florystycznych otwiera szerokie spektrum możliwości do dalszej pracy w zawodzie florysty.

Plan lekcji zaoczne

  

ROZKŁAD ZAJĘĆ

SEM. II TECHNIK WETERYNARII

Opiekun semestru – lek.wet. Aleksandra Kalwas-Samelska        

Zjazd

Godziny

Zajęcia dydaktyczne

Liczba godz.

Realizujący

Nr sali

 

VII

23 IV 2016

24 IV 2016 

 

Sobota

 

8.00-10.25

Profilaktyka i leczenie chorób zwierząt

3

Winiarska M

55

 

10.35-13.15

Zajęcia praktyczne

Prowadzenie usług inseminacyjnych

3

Winiarska M

55

 

13.25-15.55

Zajęcia praktyczne

wykonywanie zabiegów weterynaryjnych

3

Winiarska M

55

 
 

Niedziela

 

8.00-9.35

Podstawy przedsiębiorczości

2

Wilczyńska I

8

 

9.40-11.20

Chów i hodowla zwierząt

2

Wilczyńska I

8

 

11.30-15.55

Zajęcia praktyczne

wykonywanie zabiegów weterynaryjnych

5

Winiarska M

55

 

ROZKŁAD ZAJĘĆ

SEM. II TECHNIK TURYSTYKI WIEJSKIEJ

Opiekun semestru – mgr Joanna Wróblewska

Zjazd

Godziny

Zajęcia dydaktyczne

Liczba godz.

Realizujący

Nr sali

 

VII

23 IV 2016

24 IV 2016

 

Sobota

 

8.00-10.25

Zajęcia praktyczne

działalność turystyczna na obszarach wiejskich/ podstawy żywienia

3

Ptasińska M/

Jędrzejak A

TEREN

 

10.35-13.10

Zajęcia praktyczne

podstawy żywienia/

działalność turystyczna na obszarach wiejskich

3

Jędrzejak A/

Ptasińska M

TEREN

 

13.25-15.55

Zajęcia praktyczne

produkcja roślinna

3

Kurczab J

TEREN

 
 

Niedziela

 

8.00-9.35

Podstawy przedsiębiorczości

2

Wilczyńska I

8

 

9.40-12.15

Ekonomika w turystyce

3

Chorzewska B

28

 

12.25-15.55

Organizacja i obsługa ruchu turystycznego

4

Wróblewska J

30

 
               

W dniu 23 kwietnia 2016 r. zbiórka przed szkołą o godz. 8.20

ROZKŁAD ZAJĘĆ

SEM. IV TECHNIK TURYSTYKI WIEJSKIEJ

Opiekun semestru – mgr inż. Marzena Ptasińska

Zjazd

Godziny

Zajęcia dydaktyczne

Liczba godz.

Realizujący

Nr sali

VII

23 IV 2016

24 IV 2016

 

Sobota

8.00-10.25

Zajęcia praktyczne

produkcja roślinna

3

Kurczab J

TEREN

10.35-15.55

Zajęcia praktyczne

agroturystyka i obsługa klienta

6

Wróblewska J

TEREN

 

Niedziela

8.00-10.25

Podstawy przedsiębiorczości

2

Wilczyńska I

8

10.35-14.10

Agroturystyka i obsługa klienta

3

Ptasińska M

30

14.15-15.55

Zajęcia praktyczne

produkcja zwierzęca

4

Pięta Z

8

W dniu 23 kwietnia 2016 r. zbiórka przed szkołą o godz. 8.20

ROZKŁAD ZAJĘĆ

 SEM. II „A” KWALIFIKACYJNY KURS ZAWODOWY

R.3 Prowadzenie produkcji rolniczej

Opiekun semestru – mgr inż. Marianna Domeradzka 

Zjazd

Godziny

Zajęcia dydaktyczne

Liczba godz.

Realizujący

Nr sali

VII

23 IV 2016

24 IV 2016

Sobota

8.00-10.25

Prowadzenie produkcji zwierzęcej

3

Fin E

33

10.35-13.10

Prowadzenie produkcji roślinnej

3

Domeradzka M

35

13.25-15.55

Język angielski zawodowy

3

Podgórny D

13

Niedziela

8.00-9.35

Prowadzenie działalności rolniczej

2

Chorzewska B

28

9.40-12.15

Prowadzenie produkcji zwierzęcej

3

Fin E

33

12.25-13.10

Technika w rolnictwie

1

Szymborski S

16

13.25-15.55

Pracownia zajęć praktycznych

produkcja zwierzęca/technika w rolnictwie

3

Fin E/ Szymborski S

33/16

             

ROZKŁAD ZAJĘĆ

 SEM. II „B” KWALIFIKACYJNY KURS ZAWODOWY

R.3 Prowadzenie produkcji rolniczej

Opiekun semestru – mgr inż. Magdalena Gawryłow

Zjazd

Godziny

Zajęcia dydaktyczne

Liczba godz.

Realizujący

Nr sali

VII

23 IV 2016

24 IV 2016

Sobota

8.00-9.35

Technika w rolnictwie

2

Milewski A

25

9.40-10.25

Język angielski zawodowy

1

Podgórny D

13

10.35-12.15

Prowadzenie produkcji roślinnej

2

Kolczyński M

15

12.25-13.10

Prowadzenie działalności rolniczej

1

Chorzewska B

28

13.25-16.45

Prowadzenie produkcji roślinnej

4

Kolczyński M

15

Niedziela

8.00-10.25

Pracownia zajęć praktycznych

ekonomika w rolnictwie

3

Gawryłow M

5

10.35-13.10

Prowadzenie produkcji zwierzęcej

3

Michalik P

21

13.25-15.55

Pracownia zajęć praktycznych

produkcja zwierzęca

3

Michalik P

21

             

                                                                

                                                                             ROZKŁAD ZAJĘĆ

 SEM. I KWALIFIKACYJNY KURS ZAWODOWY

R.16 Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej

Opiekun semestru – mgr inż. Bogumiła Chorzewska

Zjazd

Godziny

Zajęcia dydaktyczne

Liczba godz.

Realizujący

Nr sali

 

IX

23 IV 2016

24 IV 2016

Sobota

 

8.00-10.25

Pracownia zajęć praktycznych

produkcja roślinna

3

Domeradzka M

35

 

10.35-13.10

Język angielski zawodowy

3

Podgórny D

13

 

13.25-15.55

Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej

3

Chorzewska B

28

 

16.00-16.45

Język angielski zawodowy

1

Podgórny D

13

 

Niedziela

 

8.00-9.35

BHP

2

Czajkowska M

13

 

9.40-12.15

Pracownia zajęć praktycznych

produkcja zwierzęca

3

Pięta Z

7

 

12.25-15.55

Pracownia zajęć praktycznych

produkcja roślinna

4

Domeradzka M

35

 

ROZKŁAD ZAJĘĆ

 SEM. I KWALIFIKACYJNY KURS ZAWODOWY

R.17 Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej i pszczelarskiej

Opiekun semestru – mgr inż. Maria Kurczab

Zjazd

Godziny

Zajęcia dydaktyczne

Liczba godz.

Realizujący

Nr sali

 

I

   23 IV 2016

24 IV 2016

Sobota

 

8.00-9.35

Organizacja produkcji rolniczej- produkcja zwierzęca

2

Michalik P

21

 

9.40-12.15

Pracownia zajęć praktycznych

Prowadzenie produkcji rolniczej- produkcja zwierzęca

3

Michalik P

21

 

12.25-16.45

Pracownia zajęć praktycznych

prowadzenie produkcji pasiecznej

5

Zalewski K

21

 

Niedziela

 

8.00-9.35

Organizacja produkcji rolniczej-

produkcja roślinna

2

Kurczab J

54

 

9.40-12.15

Pracownia zajęć praktycznych

Prowadzenie produkcji rolniczej-

produkcja roślinna

3

Kurczab J

54

 

12.25-16.45

Pracownia zajęć praktycznych

prowadzenie produkcji pasiecznej

5

Zalewski K

21

 
               

                             

                                                        

Kwalifikacyjne kursy zawodowe

FLORYSTA

• Wykonywanie kompozycji florystycznych RL.26

KUCHARZ

• Sporządzanie potraw i napojów TG.07

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

• Organizacja żywienia i usług gastronomicznych TG.16

ROLNIK

• Prowadzenie produkcji rolniczej RL.03

TECHNIK ROLNIK

• Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej RL.16

PSZCZELARZ

• Prowadzenie produkcji pszczelarskiej RL.04

TECHNIK PSZCZELARZ

• Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej i pszczelarskiej RL.17

TECHNIK INFORMATYK

• Montaż i eksploatacja systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i sieci EE.08

• Programowanie, tworzenie i administrowanie stronami internetowymi i bazami danych EE.09

TECHNIK ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU

• Projektowanie, urządzanie i pielęgnacja roślinnych obiektów architektury krajobrazu RL.21

TECHNIK HOTELARZ

• Planowanie i realizacja usług w recepcji TG.12

• Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie TG.13

KELNER

• Wykonywanie usług kelnerskich TG.10

© Głowacki Marcin 2014 Zespół Szkół im. Leokadii Bergerowej w Płocku - Nasza strona używa" ciasteczek":) - plików cookies